Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jégvarázs – Parádóhuta

2021-02-20 | 09:00 - 16:00

2000FT

A nagy mínuszok mellé kaptunk szépet is. Gyönyörű havas tájat és csodálatos jégvarázst.

Olvadásig mindenképpen ki kell élveznünk a tél ezen pillanatait is, lévén nincs is más lehetőségünk. A Mátrát is vastag hótakaró és jégpáncél borítja, így egészen más oldaláról ismerhetjük meg  a többi évszakhoz képest.

Túránkat Parádóhutáról indítjuk, ebből a kis mátrai zsákfaluból. Méhészkert felé indulunk és a Pál-Bükki-patak  völgyében érünk le a Sándorrétre, ahol az Ilona-völgy felé fordulunk. A Szt. István csevicekút mellett megyünk tovább az Ilona-vízesésig, hazánk legmagasabb természetes vízeséséig, mely jelenlegi fagyott állapotában impozáns látványt nyújt majd számunkra. Az vízesés után az Ilona-völgyön felfelé folytatjuk tovább túránkat, és felkapaszkodunk Disznó-kőre (720 m). Innen remek kilátás a Mátra északi részére. Tovább indulva még csodásabb élményben lesz részük a kilátópontok kedvelőinek.  A Mátra vadregényes keleti gerincének talán legmegkapóbb, de mindenképpen legvadabb pontja a Sas-kő kiszögellése, egy keskeny sziklagerinc panorámás orma, ahonnan szokatlanul intenzív a magasságélmény.  A 898 méter magasan elhelyezkedő Sas-kő hátán először egy kőből rakott építmény tűnik fel: az I. világháborúban elesett turisták emlékét őrzi, és 1930 júniusában, a Kékesalja menedékház átadásának napján avatták fel. Mellvédjét elhagyva kisétálhatunk a sziklafal kiszögellésére, ahonnan a teljes északi panoráma is feltárul: a Mátra lábához tapadt falvak mögött élénk dombvidék hullámzik, felismerhetjük a Karancs tömbjét, a Medves fennsíkját, a Heves-Borsodi-dombság magaslatait, és keleten, a lealacsonyodó Mátra-gerinc mögött a Bükk terjedelmes platója húz kontúrt a horizontra (világos foltja a Bél-kő mészkőbányája). Távcsővel vagy teleobjektívvel megkereshetjük a Bálvány kilátóját vagy éppen a kövek vonulatának fehérlő sziklahomlokait is.Tiszta időben az Aggteleki-karszt is hullámot vet a kéklő távolban, egészen szerencsés esetben pedig a Felvidék jelentős szeletét is feltérképezhetjük. A Magas-Tátra sziklacsipkéi rögtön szemet szúrnak a nagy távolság ellenére is. Ha kigyönyörködtük magunkat a látványban, tovább indulunk a Sötét-lápa nyergébe. Innen már nem messze, mindössze 1 km-re van Kékestető, de szombaton síszezonban hatalmas embertömeg fogadna bennünket. Ezért északnak fordulunk és leereszkedünk a Pisztrángos-tóhoz. Innen a Szőke-patak völgyén keresztül érünk vissza Parádóhutára ahol a falucska határában még feltöltekezhetünk a Clarissa csevice forrás vizéből.

Látványos, izgalmas és felejthetetlen téli túra vár minden résztvevőre.

Irány a Mátra!

Útvonaladatok
A túra körtúra, azaz a kiindulási és érkezési pont ugyanaz.
Táv: 17 km
Szint: 770 m
Túraidő: 7 óra
TMR: 42 pont

Túra időpontja: 2021. február 20. szombat 9:00 óra
Indulópont: Parádóhuta a település jelzőtáblájától. Itt lehet parkolni az autókkal.
Utazás Parádóhutára elágazáshoz egyénileg történik. Akinek nincs autója javasoljuk a telekocsi akciót!

Részvételi díj: 2000 Ft/fő, ami a helyszínen fizetendő.
10 éven aluli gyermekek számára a túra ingyenes!
Az ár tartalmazza:
– túraszervezést
– technikai túravezetést

Túravezető: Progner László bronzjelvényes gyalogos szakági túravezető
Elérhetőség és információ: Tel.: 0630/279-5968
E-mail: turaterapia@gmail.com
Ha kérdésed van, hívj bátran!

Jelentkezni a turaterapia.hu honlapon, vagy Facebookon az eseményekben az “ott leszek” opcióra való kattintással lehet.

A túra létszámkorlátos. Regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik. A regisztrációról értesítést külön nem küldünk, érdeklődni üzenetben, vagy a fent megjelölt elérhetőségek valamelyikén lehet.

 

Tájékoztató
A túrák, a korlátozás időtartama alatt, a túravezetők magánrendezvényeként vannak megtartva. Ennek értelmében a rendezvényen részt vevők száma nem haladhatja meg a 10 főt. Amennyiben 10 főnél több jelentkező van egy-egy túrára, akkor egy másik túravezető viszi a következő 10 fős csoportot ugyanazon az útvonalon, de időben eltolva, így a két rendezvény időben és térben is elkülönül egymástól.

Részletek

Dátum:
2021-02-20
Időpont:
09:00 - 16:00
Összeg:
2000FT
Esemény címkék:
, ,

Szervező

Túraterápia
E-mail:
info@turaterapia.hu
Honlap:
http://turaterapia.hu

Helyszín

Parádóhuta
Parádóhuta, + Google Térkép

TOVÁBBI RÉSZLETEK:

Jelentkezési határidő:     2021-02-19

Táv:    17  km

Szintkülönbség:     769  m

Létszámkorlát     0  fő

Helyfoglalás szükséges:     igen  

Korcsoport (minimum):     0  év

Túra nehézségi foka:     "C" - közepes  JELENTKEZÉS:

Jelentkezés a helyszínen, vagy a túravezetőnél az alábbi telefonszámon:
06-30/279-5968, vagy

Részvételi szándékodat “Ott leszek” kommenttel jelezd itt: