ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Túravezetés általános tudnivalók

 

A Túraterápia tevékenysége során nyílt, illetve zártkörű túrák szervezésével és lebonyolításával foglalkozik.

A nyílt túrán bárki részt vehet a meghirdetett formában és feltételekkel.

A zárt túrák jellemzően egy-egy csoport számára szervezett túra, melyet a résztvevők kérése és elképzelése alapján van megszervezve és lebonyolítva.

A Túraterápia által szervezett túrák fajtái:

 1. Gyalogtúra

A gyalogtúra időtartamát tekintve lehet fél napos (kb.5 óra), egy napos (kb. 8 óra), illetve több napos túra. A túrák hosszát illetően igen tágak a lehetőségek, a túra jellegétől, a résztvevőktől, a terepviszonyoktól, illetve az évszakoktól függően. Jellemzően 10-50km között váltakozik.

 1. Terápiás túrák

Terápiás túrát hasonló problémákkal küszködő személyeknek szervezünk, általában kis létszámú (8-10fő) csoportokban. Ilyenek lehetnek a depresszió, stressz, testsúly problémák, stb. Ezen személyeknek a természet gyógyító erejét felhasználva speciális távokkal, szintekkel és könnyű terepviszonyokkal segítsük elő a túrázás élményét.

 1. Teljesítménytúrák

A kihívásokat, a teljesítményt, a sportosabb mozgásformát kedvelő túrázóknak szervezett jelentősebb fizikai igénybevételt igénylő túrák.

 1. Kalandtúrák

A kalandtúra az utazás egy olyan formája, amelynek során az utazók a világ civilizált, kiépített élettereitől távoli, kevésbé ismert helyein a megszokottól gyökeresen eltérő helyzetekbe kerülnek. A kalandtúráknak a legtöbb esetben szerves része valamilyen fizikai tevékenység, főleg a gyalogtúrázás, a kerékpározás vagy az evezés. Az aktív programok helyszíne szinte minden esetben a lakott területektől távoli természet, ahol nem számíthatunk a civilizáció számos fontos vívmányára. A tevékenységek, valamint a természetközeli helyszínek bizonyos fokú kockázatot jelentenek az utazók számára. A Túraterápia természetesen a résztvevők biztonsága érdekében valamelyest csökkenti a résztvevők által vállalt kockázatot, de csak olyan mértékben, ami a kalandok élvezhetőségét nem csökkenti jelentősen, és a biztonság miatt indokolható.

A kalandtúra az aktív programok mellett gyakran a szállás vagy a közlekedési eszközök milyenségét is magába foglalja.

A kalandtúrák során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség.

 1. Egyéb túrák

Külföldre szervezett (pl. Tátra) egy vagy több napos túrák, melyeknél az utazást és a szállás lehetőséget is biztosítjuk igény szerint.

Túraszabályzat

A túra menete

A legtöbb esetben az egyik túravezetőnk halad a csoport elején, másik pedig a végén. Ha csak egy túravezető van a csoporttal, ő a csoport elejét irányítja, miközben szemmel tartja a csoport végét.

A túrákon biztonsági okokból soha ne előzd meg az első túravezetőt, és ne maradj le a hátsó túravezetőtől. A tempó miatt nem kell aggódni, mindenkit megvárunk. A csoportos túrákon viszont egyéni célok megvalósítására sajnos nincsen mód.

Az túrák programjába ritkán ugyan, de néha beleszól a kedvezőtlen időjárás. Máskor útlezárások, közlekedési nehézségek vagy más, előre nem látható vis maior események akadályoznak meg minket abban, hogy maradéktalanul megvalósítsuk az eredetileg eltervezett programot. Ilyen esetekben – a résztvevők biztonsága és egészségének védelme érdekében – a túravezetőink élhetnek a programváltoztatás jogával. Szélsőséges esetben akár el is maradhatnak túrák és programok.

A programok vagy túrák lerövidülése vagy elmaradása esetén a túravezetők igyekeznek a lehetőségeken belül a legjobb alternatívákat felajánlani.

A program változása vagy egyes részeinek elmaradása esetén a szervezőt nem terheli pénzügyi felelősség.

 

A túrán való részvétel feltételei

A túrákon csak olyanok vehetnek részt, akiknek nincs semmilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegségük, továbbá fertőző betegségük, illetve testi vagy szellemi fogyatékuk. A túrákon való részvételhez tehát általánosan jó egészség szükséges, és kizáró ok minden olyan betegség vagy sérülés, ami gátolná vagy megakadályozná a túra sikeres teljesítését.

Minden gyalogtúrán feltétel a megfelelő mozgáskoordináció, valamint a lépésbiztonság. A nehezebb túrákon lényeges a tériszonytól való mentesség, amire az utazás programjában külön felhívjuk a figyelmet.

Minden résztvevő saját felelősségére indul az utazásokon és a túrákon.

A túra kiírások tartalmazzák a túrák fizikális nehézségének jellemzését. Ezek természetszerűleg szubjektív értékítéletek, de a túrák nehézségével kapcsolatos információk bármikor kérhetők a túra előtt a szervezőtől, a helyszínen pedig a túravezetőtől.

Amennyiben egy résztvevő egészségi állapota, fizikális felkészültsége vagy felszerelése nem az adott túrának megfelelő, a túravezetőnek jogában áll – a résztvevő és a csoport egészségének és biztonságának védelme érdekében – a résztvevőt eltanácsolni a túrán való részvételtől. Egy ilyen döntés bármely résztvevő számára kötelező érvényű.

 

Túravezetőkről

A Túraterápia túravezetői – ahogy az elnevezés is mutatja – elsősorban a gyalogtúrák vezetői, munkájuk során ez az elsődleges feladat számukra, képzésük és tapasztalatuk elsősorban erre irányul. Ezen kívül felelősek az egész túra sikeres és biztonságos levezetéséért.

 

 

 

Hasznos tudnivalók

 1. A túra kiválasztásánál mindenki vegye figyelembe a saját teljesítőképességét és erőnlétét, és figyeljen a kiírásra.

Könnyű séta = 1-5 km, szint nélkül;

könnyű túra = 3-10 km, 50-100 m szint;

közepes túra = 10-20 km, 2-300 m szint;

nehéz túra = 20 km és 300 m szint felett.

A túravezetőnek joga van az általa szükségesnek talált esetben (pl. rossz idő, zárt múzeum, stb.) a kiírt túra útvonalát módosítani.

 1. A találkozás időpontja után, ha a vonat, vagy busz indulási időpontja nincs feltüntetve, a várakozási idő legfeljebb 10 perc.
 2. Az egyes túráknál előírt jelentkezési kötelezettséget és a jelentkezési határidőket be kell tartani.

A korlátozott résztvevő számú többnapos gyalog, és az autóbuszos bel- és külföldi túráknál azoknak a jelentkezőknek van elsőbbségük, akik a túra díját, illetve a foglalót előre kifizették.

 1. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, a túravezető irányítása mellett. Segítsük a túravezetőt abban, hogy irányítását elfogadjuk és követjük. A közös útvonalról való letérést, túra megszakítást jelezzük a túravezetőnek. Minden túra csoportos megmozdulás, ahol egyénieskedésnek nincs helye!

5.A túrára való készülődés előtt a saját érdekében mindenki tájékozódjon a program alapján a túra nehézségi fokáról. Amennyiben valaki – szülőként vagy nagyszülőként – kiskorú (6-14 éves) gyereket is szeretne magával vinni kérjük, előzetesen tájékozódjon a túravezetőnél, hogy a gyerek mehet-e a túrára, vagy nem!

 1. Kérjük azokat, akik valamilyen okból nem a meghirdetett találkozási pontról indulnak túrázni, hanem valahol csatlakozni kívánnak a túrához (pl.: az érkezési állomáson vagy buszmegállóban), feltétlenül jelezzék előre a túravezetőnek! Megtörténhet ugyanis, hogy a tényleges gyalogos indulási pont valamilyen okból megváltozik.
 2. Még az egyszerűbb túrákhoz is javasolt a megfelelő öltözet: recézett talpú, félmagas szárú túrabakancs, (nyáron lehet sportcipő), lábszárvédő, réteges ruházat, esőkabát (nem esernyő!), hátizsák vagy oldalzsák.

A téli és a hosszabb túrákra ajánlatos zseblámpát vinni. Az egyéni szükségletnek és a túra időtartamának megfelelő inni- és ennivalóról mindenki maga gondoskodik (kivéve, ha máshogy hirdetjük!). Városi- és körömcipőben, nejlonzacskóval ne menjünk túrázni!

A nem megfelelő öltözékben jelentkezőt a túravezető nem köteles magával vinni!

 1. Túrázás kutyával. A mindenkori túravezető dönt arról, hogy elfogadja-e kutya jelenlétét a túrán. Ezért a kutyás túrázónak akkor is be kell jelentkeznie a túrára, ha a program ezt egyébként nem írja elő. Egy túrán általában egy kutya jelenléte elfogadható. A kutya hivatalosan az erdőben is csak pórázon tartható, csak a gazda felelősségére lehet elengedni, a póráz nélküli kutya ugyanis szabadon lelőhető.
 2. A túra alatt tiszteljük társunkat és a természetet! Ne hangoskodjunk, ne dohányozzunk, ne szedjünk virágot, ne törjünk le gallyat, és ne szemeteljünk!

 

A túrázás tízparancsolata

 1. A túrázó szellemileg, fizikailag, pszichikailag és technikailag felkészülten indul útnak, erőnlétének, gyakorlottságának és társainak figyelembevételével tervez, előrelátó, megfontolt.
 2. A túrázó betartja a higiéniára, a biztonságra, és a kulturált viselkedésre vonatkozó szabályokat, és fokozottan ügyel a közlekedés és a tűz biztonságára.
 3. A túrázó az útja során vendégként viselkedik és betartja a helyi szabályokat.
 4. A túrázó elfogadja a túravezető irányítását, társaival együttműködő és segítőkész, de önálló és nem él vissza a tapasztaltabbak segítőkészségével.
 5. A túrázó védi a környezetet és a természetet, ügyel arra, hogy akaratlanul se okozzon kárt. » Környezettudatosan él! «
 6. A túrázó szereti a csendet, nem hangoskodik, nem kelt feleslegesen zajt.
 7. A túrázó szereti ésvédi az élővilágot, élőlényt csak szükségből pusztít, nem a legszebb egyedeket gyűjti, és a területet nem fosztja ki.
 8. A túrázó célszerűen és kényelmesen öltözködik, ruházatában kerüli a feltűnő színeket.
 9. A túrázó fegyelmezetten, sportosan és mértékletesen él, edzi testét, óvja egészségét, kerüli a testi ártalmakat. » Helyesen táplálkozik, nem iszákos, nem dohányzik, és nem kávéfüggő! «
 10. A túrázó az útja során nyitott szemmel és füllel jár, fogékony minden szépségre, és hasznosítja a túrák során tapasztaltak