Home TÚRÁK TERÁPIÁS TÚRÁK

TERÁPIÁS TÚRÁK

by TT Admin

A természet erejével gyógyítunk. Rendelőnk az erdő.”

 

Terápiás túráinkat eredetileg azok számára terveztük, akik valamilyen testi-lelki problémával küzdenek, illetve valamilyen egészségügyi okból nem tudnak részt venni erőteljesebb tempójú vagy nagyobb szintemelkedésű túrákon. A gyakorlatban azonban kiderült, hogy nagyon kedvelik ezeket a túrákat a többgyerekes családok, a hobbifotósok és a teljesen stresszmentes sétára vágyó túratársak is.

Az ember alapvető igénye, hogy vágyik a természetbe, hogy jobban legyen, feltöltődjön, kikapcsolódjon, élményeket szerezzen. Akik kicsit előre gondolkodnak, prevenciós jelleggel erősítik szervezetüket, megelőzve ezzel a betegségek kialakulását. Sokan azonban akadályozva érzik magukat abban, hogy a túrázás jótékony hatását használva váljanak egészségesebbé. Az akadály legtöbbször nem is maga az egészségügyi probléma, hanem inkább valamilyen félelem vagy félelmek.

A Túraterápia speciális terápiás túrákkal segít orvosolni ezeket a problémákat, akadályokat. Csoportos, kis létszámú túrákat vezetünk terápiás jelleggel, heti rendszerességgel. Ezeket a túrákat a csoport tagjaihoz, állapotukhoz, teljesítőképességükhöz, a megoldandó problémákhoz igazítva vezetjük. Egy terápiás túravezető mindig fokozott figyelemmel vigyáz a túracsoport tagjaira. Egészségügyi ismeretei, szociális-empatikus képességei, a témában való folyamatos  önképzése mind-mind a terápiás túracsoport tagjait szolgálják.

 

A terápiás túrákról

A terápiás túrára való jelentkezés állapotfelméréssel kezdődik. Ez gyakorlatilag az első közös túrázást jelenti, egy személyes, kötetlen beszélgetéssel. Életmódváltó, egészségprogram esetén kérdőívet is kitöltenek a jelentkezők, hiszen az ő fejlődésüket, gyógyulásukat hétről hétre követjük, tanácsokkal segítjük elő. Az elérni kívánt eredményt közösen határozzuk meg, és folyamatosan ehhez igazodva dolgozzuk ki a leghatékonyabb, személyre szabott terápiás túrát.

A túrákon – közvetlen és közvetett módon – személy szerint is nyomon tudjuk követni a túrázók fejlődését, de a túracsoport barátságos, derűs, összetartó és egymást segítő hangulata nem elhanyagolható, sőt nagyban növeli a terápiás túrák értékét. Az erdőben, a természet részeként valahogy minden automatikusan a helyére billen. Minél többet tartózkodunk benne, annál inkább igaz ez.

A terápiás túrák résztvevői minden túra előtt részletes tájékoztatást kapnak a túra programjáról, beleértve annak adatait is: kb. mennyi idő, km, szint, milyen látnivalók várhatóak, milyen jellegű a terep, mikor milyen emelkedők várhatók.

 

Jelentkezés, információk

Jelentkezni az alábbi módokon lehet:

 1. A Túraterápia Facebook oldalán, üzenetben
 2. A terápiás túrák túravezetőinél:

          Progner László, okleveles fascia tréner, mozgásterapeuta

       3. e-mailben: terapiastura@gmail.com

 1. https://turaterapia.hu honlapon üzenetben

A terápiás túrák gyakorlati jellemzői, melyeket minden túránkon garantálunk:

– az indulási és érkezési pont mindig az adott városhoz közel lévő, könnyen megközelíthető helyen van (buszmegálló, parkoló);

– a terápiás túrák időtartama jellemzően 3–5 óra;

– a táv 6–15 km között van (szintemelkedéstől függ);

– a szintkülönbség nem nagyobb, mint 300-400 m;

– a terápiás túravezető a túra előtt néhány nappal bejárja az útvonalat, és meggyőződik a biztonságos terepviszonyokról;

– a terápiás túravezető ún. „záróemberrel” vezeti a túrát: ő az, aki odafigyel a bármi miatt lemaradó, megálló túrázókra, ugyanúgy ismeri az útvonalat, mint a túravezető, és bármilyen adódó probléma esetén tud segíteni;

– a terápiás túravezető személygépkocsival, mobiltelefonnal, elsősegélynyújtó csomaggal és egyéb eszközökkel, valamint megfelelő felkészültséggel maximalizálja egy esetlegesen előforduló egészségügyi probléma sikeres megoldását. Orvosi ellátást igénylő probléma esetén igyekszik a lehető legrövidebb idő alatt megszervezni az orvosi segítséget, illetve az orvoshoz, mentőhelyre való eljutást.

 

A túrázás egészségre gyakorolt hatása

Tudományosan is bizonyított, hogy a túrázás mennyire jótékony hatással van nem csak a testünkre, de a lelkünkre is.

A túrázás jótékony hatásai a szervezetünkre:

 1. A túrázás erősíti az ízületeket, acélossá alakítja az izomzatot:
   
  A túrázás alapvetően a mélyizmokat is képes megmozgatni. Egy hosszabb túra során nem csak a lábizmok erősödnek meg – ezen belül is a boka és a térd képes hihetetlen mértékben edzetté válni –, hanem a hátizmok és a hasizmok teherbírása is jelentősen megnőhet. Ezt főleg komolyabb szintemelkedésnél fog majd jól jönni.
 2. A túrázás aktív módon képes elősegíteni az izmok és ízületek regenerálódását, ezáltal képes felgyorsítani a gyógyulási periódust.
 3. A rendszeres túrázás a fogyást és a zsírégetést is elősegíti:
   
  A túrázás igen komoly fizikai próbának teszi ki a szervezetet. A folyamatos mozgás miatt állandó jelleggel ég el a szervezetünk kalóriamennyisége. Az elégetett energia mennyisége függ a túrázás hosszától, a terepviszonyoktól és a szintemelkedés nehézségétől is. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy terápiás túrával egyéntől függően 600–1200 kcal-t tudunk felemészteni.
 4. A gyakori túrázás a szív- és érrendszert is képes karbantartani:
   
  túrázás közben természetes módon megemelkedik a pulzusszám. Ennek köszönhetően a vérnyomás megemelkedik, emiatt pedig nő a vérkeringésünk, ami az izmok regenerálódását is nagymértékben elősegíti.
 5. A túrázás felgyorsítja az anyagcserét: a kirándulás és a megfelelő folyadékbevitel elősegíti a szervezet számára azt, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben szabaduljon meg a feleslegesen felhalmozódott salakanyagoktól, méreganyagoktól.
 6. A túrázás csökkenti a stressz-szintet: nagyon sok túrázó azért választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját, mert egy-egy túrázás során harmóniába kerül a környezetével és önmagával is. Sokan számoltak már be arról, hogy nem csak a fejük tisztul ki, hanem még a hangulatuk is érezhetően jobb lesz egy kiadós kirándulás, a megszokott problémáinktól való hosszabb eltávolodás után.

A túrázás kiválóan alkalmas arra, hogy az állóképességet növelje. Ennek köszönhetően csökken a stresszkeltő hormonok termelése a szervezetben, így a nyugtalanság, a szorongás és a feszültség mértéke is enyhülni fog.

 1. Egy-egy túrázás során megemelkedik az agy oxigénellátottsága is:
   
  a szellemi erő és frissesség alapja, hogy agy megfelelő mértékben jusson a számára éltető oxigénhez. A gyaloglás nemcsak az izomszövetben, de az agyban is vérbőséget okoz. Ez természetes módon javítja az agy hatékony működését.
 2. Javul a mentális állapot és a hangulat: manapság már bizonyított tény, hogy a természet nem csak megnyugtatja az emberi szervezetet, hanem az izomfeszültséget és a vérnyomást is képes csökkenteni.
 3. A túrázás megnöveli az immunrendszer védekezőképességét:
   
  a rendszeresen – az időjárási körülményektől függetlenül is – túrázó embereknél – gyerekeknél, időseknél is! – megfigyelték azt, hogy az immunrendszerük jelentős mértékben képes volt javulni. A rendszeresen a természetben kiránduló embereknek hatékonyabb az immunrendszerük és a betegségekkel is könnyebben képesek leszámolni.
 4.  Az öregedés lassítására az egyik legjobb módszer a rendszeres túrázás:
   
  a rendszeres fizikai igénybevétel nem csak fizikálisan erősíti a szervezetet, de mentálisan is. A túrázás az egyik legjobb módja a fizikai aktivitásnak.
   Tudományosan bebizonyított tény, hogy a rendszeres túrázás képes olyan betegségek kialakulását is jelentősen (30%-al) csökkenteni, mint az Alzheimer-kór.

 

Ezek az előnyök már önmagukban is komoly változást képesek előidézni az életben. Ezek a hatások viszont összeadódnak, és ezzel egy teljesen új, pozitív világ nyílik meg mindenki számára!