TERÁPIÁS TÚRÁK

„A természet erejével gyógyítunk. Rendelőnk az erdő.”

 

Terápiás túráinkat azok számára szervezzük, akik valamilyen testi-lelki problémával küzdenek, illetve fizikális vagy mentális okokból nem tudnak részt venni gyalogtúráinkon.

Sok ember vágyik a természetbe, hogy feltöltődjön, élményeket  szerezzen és prevenciós jelleggel erősítse szervezetét megelőzve ezzel a betegségek kialakulását. Sokakat azonban lelki és fizikai tényezők akadályoznak abban, hogy a túrázás jótékony hatását használva váljon egészségesebbé.

A Túraterápia speciális túrákkal segít orvosolni ezeket a problémákat. Csoportos, kis létszámú túrákat vezetünk terápiás jelleggel, heti rendszerességgel. Ezeket a túrákat a csoport tagjaihoz, azok állapotához, teljesítő képességükhöz, a megoldandó problémákhoz igazítva vezetjük, ahol terapeuta túravezetőink segítenek a kitűzött cél elérésében.

A terápiás túrákról

A terápiás túrára való jelentkezés állapotfelméréssel kezdődik. Ilyenkor felmérjük a jelentkező állapotát egészségügyi, fizikális és mentális szempontból. Ez személyes elbeszélgetéssel, fizikális vizsgálattal és kérdőívvel történik. Ezt követően határozzuk meg az elérni kívánt eredményt, majd ehhez igazodva kidolgozzuk a leghatékonyabb személyre szabott terápiás túrát.

A jelentkezők hasonló speciálisan felépített túrát igénylőkkel együtt kis csapatban (6-12 fő) kezdik el a terápiás túrákat. A túrák családias jellegének és csapatösszetartó szellemének megőrzése mellett, jobban figyelhetünk egyenként is a csapat tagjaira.

Minden egyes terápiás túránk kiírásánál kiemeljük, hogy célzottan mi kap nagyobb hangsúlyt az adott túra során. Pl.: stressz oldás, testsúlycsökkentés, depresszió, érrendszeri problémák, mozgásrendszer, stb.

A terápiás túrák résztvevői minden túra előtt részletes tájékoztatást kapnak a túra programjáról, beleértve annak adatait is (idő, táv, szint, tempó, stb.).

A jelentkezők a túra előtt egy túralapot kapnak, melyen dokumentáljuk a jelentkezéskori állapotot és a túrák során bekövetkezett változásokat.

Jelentkezés, díjak, információk

A terápiás túrákra jelentkezni a Túraterápia Facebook oldalán üzenetben, a turaterapia@gmail.com e-mail címen, vagy a 0630 279-5968-as telefonszámon lehet. További információkat még a http://turaterapia.hu weboldalunkon lehet kapni.

Részletes tájékoztatóra, állapotfelmérésre, a túralapok átadására és a díjak megfizetésére közvetlenül az első túra előtt kerül sor.

A terápiás túrák díja 1500 ft/ alkalom

A terápiás jelleg miatt a túrák száma nem lehet kevesebb, mint 4 alkalom. Legalább ennyi túra kell, hogy érezhető, látható eredményt tudjunk elérni. Természetesen a túrák bármikor megszakíthatók, az időpontok áttehetők.

Helyszínek és időpontok

Terápiás túráinkat hétköznaponként délelőtt vagy a kora délutáni órákban tartjuk.

Jelenleg két város és azok vonzáskörzetében tartunk terápiás túrákat.

Miskolc  (helyszín: Kelet-Bükk)

Eger (helyszín: Dél és Nyugat-Bükk)

A túrák útvonalai, kiindulási és érkezési pontjai mindig az adott városhoz közel lévő, könnyen megközelíthető helyen lesznek.

A terápiás túrák időtartama nem haladja meg a 4 órát.

A pontos időpontokról, találkozó helyekről minden érdeklődő személyesen kap értesítést.

A túrázás egészségre gyakorolt hatása

Már tudományosan is bizonyított, hogy a túrázás mennyire jótékony hatással van nem csak a testünkre, de a lelkünkre is.

A túrázás jótékony hatásai a szervezetünkre:

 1. A túrázás erősíti az ízületeket, acélossá alakítja az izomzatot:
  A túrázás alapvetően a mélyizmokat is képes megmozgatni. Egy hosszabb túra során nem csak a lábizmok erősödnek meg – ezen belül is a boka és a térd képes hihetetlen mértékben edzetté válni -, hanem a hátizmok és a hasizmok teherbírása is jelentősen megnőhet. Ezt főleg komolyabb szintemelkedésnél fog majd jól jönni.
  A túrázás aktív módon képes elősegíteni az izmok és ízületek regenerálódását, ezáltal képes felgyorsítani a gyógyulási periódust.
 2. A rendszeres túrázás a fogyást és a zsírégetést is elősegíti:
  A túrázás igen komoly fizikai próbának teszi ki a szervezetet. A folyamatos mozgás miatt állandó jelleggel ég el a szervezetünk kalóriamennyisége. Az elégetett energia mennyisége függ a túrázás hosszától, a terepviszonyoktól és a szintemelkedés nehézségétől is. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy kellemes kirándulás óránként 400-500 kalóriát képes felemészteni.
 3. A gyakori túrázás a szív- és érrendszert is képes karbantartani:
  Sportolás közben természetes módon megemelkedik a pulzusszám. Ennek köszönhetően a vérnyomás megemelkedik, emiatt pedig nő a vérkeringésünk, ami az izmok regenerálódását is nagymértékben elősegíti.
 4. A túrázás felgyorsítja az anyagcserét:
  A kirándulás elősegíti a szervezet számára azt, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben szabaduljon meg a feleslegesen felhalmozódott salakanyagoktól.
  A természetben történő kirándulás túlmutat egy kellemes kis edzés lehetőségén a friss levegőn. A folyamatos mozgás miatt a szervezetből távozó folyadék rendszeres pótlása kiváló méregtelenítő hatással bír. 
 5. A túrázás csökkenti a stressz szintet:
  Nagyon sok túrázó azért választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját, mert egy-egy túrázás során harmóniába kerül a környezetével és önmagával is. Sokan számoltak már be arról, hogy nem csak a fejük tisztul ki, hanem még a hangulatuk is érezhetően jobb lesz egy kiadós kirándulás után.
  A túrázás kiválóan alkalmas arra, hogy az állóképességet növelje. Ennek köszönhetően csökkenni fog a stressz keltő hormonok termelése a szervezetben, így a nyugtalanság és a feszültség mértéke is enyhülni fog.
 6. Egy-egy túrázás során megemelkedik az agy oxigénellátottsága is:
  A szellemi erő és frissesség alapja, hogy agy megfelelő mértékben jusson a számára éltető oxigénhez. A gyaloglás nem csak az izomszövetben, de az agyban is vérbőséget okoz. Ezzel természetes módon megemeli a hatékony működését az agynak.
 7. Javul a mentális állapot és a hangulat:Manapság már bizonyított tény, hogy a természet nem csak megnyugtatja az emberi szervezetet, hanem az izomfeszültséget és a vérnyomást is képes csökkenteni.
 8. A túrázás megnöveli az immunrendszer védekezőképességét:
  A rendszeresen – az időjárási körülményektől függetlenül is – túrázó embereknél megfigyelték azt, hogy az immunrendszerük jelentős mértékben képes volt javulni. A rendszeresen a természetben kiránduló embereknek hatékonyabb az immunrendszerük és a betegségekkel is könnyebben képesek leszámolni.
 9. Az öregedés lassítására az egyik legjobb módszer a rendszeres túrázás:
  A rendszeres fizikai igénybevétel nem csak fizikálisan erősíti a szervezetet, de mentálisan is. A túrázás az egyik legjobb módja a fizikai aktivitásnak.
  Tudományosan bebizonyított tény az, hogy a rendszeres túrázás képes olyan betegségek kialakulását is jelentősen csökkenteni, mint az Alzheimer-kór. A túrázók körében 30%-al kisebb a lehetősége annak, hogy ez a rettegett betegség kialakulhasson.

 

Ezek az előnyök már önmagukban is mesés változást képesek előidézni az életben. Ha viszont ezeket a hatásokat összeadódnak, akkor egy teljesen új pozitív világ nyílhat meg mindenki számára.