Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Február utolsó hétvégéje: az Ördög-gát

február 27 | 09:00 - 16:00

2000FT

Február utolsó hétvégéjére egy érdekes, izgalmas túrát szervezünk a Rudabányai-hegységet két részre osztó Telekes-völgybe, hazánk egyik legszebb szurdokvölgyébe.

A völgynek a több mint két kilométer hosszú szurdokszakaszát a patak két partján 10-30 méter magas sziklafalak szegélyezik, a kanyarokban kisebb zúgókon bukik alá a víz. A patak és a környező vízfolyások megannyi barlangot vájtak a jól karsztosodó mészkőbe, melyek a sziklafalak aljában és tetején tátonganak. A mohától zöldellő mészkősziklák különleges hangulatot kölcsönöznek a szurdoknak még a lombfakadás előtt is.

Mivel a sziklafalak hol az egyik, hol a másik völgyoldalon emelkednek függőlegesen, így az ösvényen többször is rá vagyunk kényszerülve, hogy átmenjünk a patak túlsó partjára. A szurdokban ezt csak a patak kövein való egyensúlyozással tudjuk megtenni, így egy kis ügyességre is szükség van a völgytalpon való haladáshoz.

A völgy egyik kanyarulatánál érkezünk el a szurdok leglátványosabb pontjához, magához az Ördöggáthoz. Az oklevelek már az 1200-as években említik ezt a különleges helyszínt ‘Urdunggata‘ néven. Az elnevezés oka valószínűleg az, hogy karsztos szurdokvölgy mivolta miatt medernyelőket is rejt a patakmeder. A száraz időszakban így búvópatakká válik a vízfolyás, a víz egy ponton eltűnik a mederből, majd újra előbukkan a sziklák alól. Ezt a középkorban érthető okokból azzal magyarázták, hogy az Ördög elvarázsolja a vizet, majd lejjebb újra elővarázsolja.

Az Ördöggát azonban nem csak a neve miatt különleges helyszín, eredetét tekintve is egyedülálló. Évmilliókkal ezelőtt a patakmeder egy nagy, U alakú kanyart leírva kerülte meg a vízfolyásra merőleges sziklabordát. Ahogy telt az idő, úgy a sziklafalat a víz átszakította, egy rést nyitva, melyen most kis többlépcsős vízesés formájában zúdul alá a megáradt patak vize. A vízesés aljában egy kis tavacska gyűlik össze, különleges, vadregényes hangulatot kölcsönözve a látványnak. Az eredeti U alakú, ma már száraz patakmeder megmaradt, ezt ma Keringőnek nevezik, az utunk pedig ezen vezet keresztül. Így az Ördöggát egyik oldaláról a másikra a sziklákon is átmászhatunk, vagy a Keringőn kikerülhetjük azt.

A Telekes-völgyet elhagyva a Rakaca-víztározó felé vesszük az utunkat. A Rakaca-víztározó hazánk legnagyobb mesterséges víztárolója, mely a Rakaca patak vizét duzzasztja fel.

A víztározó után Csehipuszta mellett elhaladva térünk vissza Szendrőre, ahol, ha időnk és az energiánk megengedi, megnézhetjük Szendrő várát.

Szendrő esetében nem is egy, hanem mindjárt három várról van szó – az úgynevezett Alsó-, a Felső- és a Németvárról –, melyek együttesen Borsod vármegye legjelentősebb erődítmény-együttesét alkották a 16. és a 17. században. A háromból az egyik erődítmény – a Felsővár – a 220 méter magas Várhegy platóján, a másik – az Alsóvár – annak nyugati lábánál, míg a Németvár a Bódva-folyó félre eső, laposabb területén állt.

Tartalmas, minden igényt kielégítő túra vár majd a résztvevőkre.

Útvonaladatok
A túra körtúra, azaz a kiindulási és érkezési pont ugyanaz.
Táv: 22 km
Szint: 490 m
Túraidő: 7 óra
TMR: 43 pont

Túra időpontja: 2021. február 27. szombat 9:00 óra
Indulópont: Szendrő, Hősök tere. (Rákóczi u. végén. Itt lehet parkolni is.) Akinek nincs autója javasoljuk a telekocsi akciót!

Részvételi díj: 2000 Ft/fő, ami a helyszínen fizetendő.
10 éven aluli gyermekek számára a túra ingyenes!
Az ár tartalmazza:
– túraszervezést
– technikai túravezetést

Túravezető: Progner László bronzjelvényes gyalogos szakági túravezető

Elérhetőség és információ:

Tel.: 0630/279-5968

E-mail: turaterapia@gmail.com

Ha kérdésed van, hívj bátran!

Jelentkezni a turaterapia.hu honlapon, vagy Facebookon az eseményekben az “ott leszek” opcióra való kattintással lehet.

A túra létszámkorlátos. Regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik. A regisztrációról értesítést külön nem küldünk, érdeklődni üzenetben, vagy a fent megjelölt elérhetőségek valamelyikén lehet.

Tájékoztató
A túrák, a korlátozás időtartama alatt, a túravezetők magánrendezvényeként vannak megtartva. Ennek értelmében a rendezvényen részt vevők száma nem haladhatja meg a 10 főt. Amennyiben 10 főnél több jelentkező van egy-egy túrára, akkor egy másik túravezető viszi a következő 10 fős csoportot ugyanazon az útvonalon, de időben eltolva, így a két rendezvény időben és térben is elkülönül egymástól.

Részletek

Dátum:
február 27
Időpont:
09:00 - 16:00
Összeg:
2000FT
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,

Szervező

Túraterápia
E-mail:
info@turaterapia.hu
Honlap:
http://turaterapia.hu

Helyszín

Szendrő, Hősök tere
Hősök tere
Szendrő, Magyarország
+ Google Térkép

TOVÁBBI RÉSZLETEK:

Jelentkezési határidő:     2021-02-26

Táv:    22  km

Szintkülönbség:     486  m

Létszámkorlát     0  fő

Helyfoglalás szükséges:     igen  

Korcsoport (minimum):     0  év

Túra nehézségi foka:     "C" - közepes  JELENTKEZÉS:

Jelentkezés a helyszínen, vagy a túravezetőnél az alábbi telefonszámon:
06-30/279-5968, vagy

Részvételi szándékodat “Ott leszek” kommenttel jelezd itt: