„A természet erejével gyógyítunk. Rendelőnk az erdő.”

 

Terápiás túráinkat azok számára szervezzük, akik valamilyen testi-lelki problémával küzdenek, illetve fizikális vagy mentális okokból nem tudnak részt venni gyalogtúráinkon. Azoknak is szólnak terápiás túráink, akik csak most ismerkednek, próbálkoznak a túrázással és úgy érzik még nem alkalmasak arra, hogy egy csoporttal lépést tudjanak tartani. Ezeken a túrákon fizikailag és szellemileg is fel lehet készülni arra, hogy későbbi csoportos vagy egyéni élménytúrákon gond nélkül lehessen részt venni.

 

Filozófiánk

A természet közeli szabadidős tevékenységek különösen szép és értékes formája a túrázás.

A túrázás ötvözi a testmozgást a természetben tartózkodással, ami minden ember egészsége és gyógyulása szempontjából kimondottan előnyös. Túrázás közben ismét a természet részének érezheti magát az ember, újra képessé válik arra, hogy figyeljen magára, és megtapasztalja az önismeret élményét. Visszatalál a gyökereihez.

A lényeg, hogy a túrázás pszichológiai és orvosi szempontból is optimális egészségfejlesztő, mert egyszerre tölt be közösségi, egészségügyi és lelki szerepet, miközben fejleszti az állóképességet.

Különféle bajaink, testi-lelki problémáink kezelése végett mind inkább érdemes a természet felé fordulni, segítségét kérni, erejét felhasználni gyógyulásunk érdekében.

Terapeuta túravezetőink segítségével a kikapcsolódás mellett a konkrét meglévő és rejtett testi-lelki problémákra kínálunk megoldást a  természet gyógyító erejét is alkalmazva.

Hisszük és valljuk, hogy túráink felejthetetlen élményeket, az egészség megőrzését, és teljesebb, kiegyensúlyozottabb, minőségi életet fognak nyújtani.

 

Célunk

Terápiás túráinkat azoknak ajánljuk, akinek nincs túrázási tapasztalatuk, vagy megfelelő fizikai állapotuk, illetve valamilyen egészségügyi, esetleg mentális problémákkal küzdenek, melyek eddig megakadályozták, hogy gyakorolhassák a természetjárás ezen formáját.

Sok ember vágyik a természetbe, hogy feltöltődjön, élményeket szerezzen és prevenciós jelleggel erősítse szervezetét megelőzve ezzel a betegségek kialakulását. Sokakat azonban lelki és fizikai tényezők akadályoznak abban, hogy a túrázás jótékony hatását használva váljon egészségesebbé.

A Túraterápia speciális túrákkal segít orvosolni ezeket a problémákat. Csoportos, kis létszámú túrákat vezetünk terápiás jelleggel, heti rendszerességgel. Ezeket a túrákat a csoport tagjaihoz, azok állapotához, teljesítő képességükhöz, a megoldandó problémákhoz igazítva vezetjük, ahol terapeuta túravezetőink segítenek a kitűzött cél elérésében.

A terápiás túrák célja, hogy a résztvevők, az egészségük, testi-lelki állapotuk jelentős javulása mellett, eljussanak arra a szintre, ahol akár önállóan is képesek lesznek 20-25 km megtételére, mely alapot adhat a túrázás egy új szintjére lépéséhez, az életminőségük megváltoztatásához.

 

A terápiás túrákról

A terápiás túrára való jelentkezés állapotfelméréssel kezdődik. Ilyenkor felmérjük a jelentkező állapotát egészségügyi, fizikális és mentális szempontból. Ez személyes elbeszélgetéssel, fizikális vizsgálattal és kérdőívvel történik. Ezt követően határozzuk meg az elérni kívánt eredményt, majd ehhez igazodva kidolgozzuk a leghatékonyabb személyre szabott terápiás túrát.

A jelentkezők hasonló speciálisan felépített túrát igénylőkkel együtt kis csapatban (6-12 fő) kezdik el a terápiás túrákat. A túrák családias jellegének és csapatösszetartó szellemének megőrzése mellett, jobban figyelhetünk egyenként is a csapat tagjaira.

Minden egyes terápiás túránk kiírásánál kiemeljük, hogy célzottan mi kap nagyobb hangsúlyt az adott túra során. Pl.: stressz oldás, testsúlycsökkentés, depresszió, érrendszeri problémák, mozgásrendszer, stb.

A terápiás túrák résztvevői minden túra előtt részletes tájékoztatást kapnak a túra programjáról, beleértve annak adatait is (idő, táv, szint, tempó, stb.).

A jelentkezők a túra előtt egy túralapot kapnak, melyen dokumentáljuk a jelentkezéskori állapotot és a túrák során bekövetkezett változásokat.

 

Helyszínek és időpontok

Terápiás túráinkat hétköznaponként délelőtt vagy a kora délutáni órákban tartjuk.

Jelenleg három város és azok vonzáskörzetében tartunk terápiás túrákat.

Miskolc – kedd   (helyszín: Kelet-Bükk)

Eger – csütörtök (helyszín: Dél és Nyugat-Bükk)

Ózd – hétfő  (helyszín: nyugat-Bükk)

A túrák útvonalai, kiindulási és érkezési pontjai mindig az adott városhoz közel lévő, könnyen megközelíthető helyen lesznek.

A terápiás túrák időtartama nem haladja meg a 4 órát.

A pontos időpontokról, találkozó helyekről minden érdeklődő személyesen kap értesítést.

 

Jelentkezés, díjak, információk

A terápiás túrákra jelentkezni a Túraterápia facebook oldalán üzenetben, a turaterapia@gmail.com e-mail címen, vagy a 0630 279-5968-as telefonszámon lehet. További információkat még a http://turaterapia.hu weboldalunkon lehet kapni.

Részletes tájékoztatóra, állapotfelmérésre, a túralapok átadására és a díjak megfizetésére közvetlenül az első túra előtt kerül sor.

A terápiás túrák díja 1500 ft/ alkalom

A terápiás jelleg miatt a túrák száma nem lehet kevesebb, mint 4 alkalom. Legalább ennyi túra kell, hogy érezhető, látható eredményt tudjunk elérni. Természetesen a túrák bármikor megszakíthatók, az időpontok áttehetők.

 

A túrázás egészségre gyakorolt hatása

Már tudományosan is bizonyított, hogy a túrázás mennyire jótékony hatással van nem csak a testünkre, de a lelkünkre is.

A túrázás jótékony hatásai a szervezetünkre:

 1. A túrázás erősíti az ízületeket, acélossá alakítja az izomzatot:
  A túrázás alapvetően a mélyizmokat is képes megmozgatni. Egy hosszabb túra során nem csak a lábizmok erősödnek meg – ezen belül is a boka és a térd képes hihetetlen mértékben edzetté válni -, hanem a hátizmok és a hasizmok teherbírása is jelentősen megnőhet. Ezt főleg komolyabb szintemelkedésnél fog majd jól jönni.
  A túrázás aktív módon képes elősegíteni az izmok és ízületek regenerálódását, ezáltal képes felgyorsítani a gyógyulási periódust.
 2. A rendszeres túrázás a fogyást és a zsírégetést is elősegíti:
  A túrázás igen komoly fizikai próbának teszi ki a szervezetet. A folyamatos mozgás miatt állandó jelleggel ég el a szervezetünk kalóriamennyisége. Az elégetett energia mennyisége függ a túrázás hosszától, a terepviszonyoktól és a szintemelkedés nehézségétől is. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy kellemes kirándulás óránként 400-500 kalóriát képes felemészteni.
 3. A gyakori túrázás a szív- és érrendszert is képes karbantartani:
  Sportolás közben természetes módon megemelkedik a pulzusszám. Ennek köszönhetően a vérnyomás megemelkedik, emiatt pedig nő a vérkeringésünk, ami az izmok regenerálódását is nagymértékben elősegíti.
 4. A túrázás felgyorsítja az anyagcserét:
  A kirándulás elősegíti a szervezet számára azt, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben szabaduljon meg a feleslegesen felhalmozódott salakanyagoktól.
  A természetben történő kirándulás túlmutat egy kellemes kis edzés lehetőségén a friss levegőn. A folyamatos mozgás miatt a szervezetből távozó folyadék rendszeres pótlása kiváló méregtelenítő hatással bír. 
 5. A túrázás csökkenti a stressz szintet:
  Nagyon sok túrázó azért választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját, mert egy-egy túrázás során harmóniába kerül a környezetével és önmagával is. Sokan számoltak már be arról, hogy nem csak a fejük tisztul ki, hanem még a hangulatuk is érezhetően jobb lesz egy kiadós kirándulás után.
  A túrázás kiválóan alkalmas arra, hogy az állóképességet növelje. Ennek köszönhetően csökkenni fog a stressz keltő hormonok termelése a szervezetben, így a nyugtalanság és a feszültség mértéke is enyhülni fog.
 6. Egy-egy túrázás során megemelkedik az agy oxigénellátottsága is:
  A szellemi erő és frissesség alapja, hogy agy megfelelő mértékben jusson a számára éltető oxigénhez. A gyaloglás nem csak az izomszövetben, de az agyban is vérbőséget okoz. Ezzel természetes módon megemeli a hatékony működését az agynak.
 7. Javul a mentális állapot és a hangulat:Manapság már bizonyított tény, hogy a természet nem csak megnyugtatja az emberi szervezetet, hanem az izomfeszültséget és a vérnyomást is képes csökkenteni.
 8. A túrázás megnöveli az immunrendszer védekezőképességét:
  A rendszeresen – az időjárási körülményektől függetlenül is – túrázó embereknél megfigyelték azt, hogy az immunrendszerük jelentős mértékben képes volt javulni. A rendszeresen a természetben kiránduló embereknek hatékonyabb az immunrendszerük és a betegségekkel is könnyebben képesek leszámolni.
 9. Az öregedés lassítására az egyik legjobb módszer a rendszeres túrázás:
  A rendszeres fizikai igénybevétel nem csak fizikálisan erősíti a szervezetet, de mentálisan is. A túrázás az egyik legjobb módja a fizikai aktivitásnak.
  Tudományosan bebizonyított tény az, hogy a rendszeres túrázás képes olyan betegségek kialakulását is jelentősen csökkenteni, mint az Alzheimer-kór. A túrázók körében 30%-kal kisebb a lehetősége annak, hogy ez a rettegett betegség kialakulhasson.

 

Ezek az előnyök már önmagukban is mesés változást képesek előidézni az életben. Ha viszont ezeket a hatásokat összeadódnak, akkor egy teljesen új pozitív világ nyílhat meg mindenki számára.