Nagy körtúra a Szlovák Paradicsomban

Egész napos túrára hívjuk az érdeklődőket, melyen a Szlovák Paradicsom jelentős területét járjuk be érintve legszebb részeit.
A túra során a Suchá Belá szoroson fa és vas hágcsókkal, láncokkal és padkákkal biztosított szakaszokon jutunk fel a kanyon szerű szurdok felső végébe. Innen indulunk tovább a Klastorisko (Vörös kolostor) romjaihoz, ahol megpihenünk .

Az itt található étteremben csapolt sör és koffola is kapható. A pihenő után másfél órás gyaloglást követően érünk fel Tamásfalvi-kilátóba, ami egy gyönyörű szikla terasz. A magas peremről jól látszik a festői Hernád áttörés, de a Magas-Tátra vonulatai is megfigyelhetők.
Leereszkedve a Hernád-áttörésen indulunk a Lénártfalvi malom irányába, majd tovább haladva a Hernád kanyon- völgyében a függőhídon is átkelve egészen Podlesokig.
A túra nem könnyű, némi kitartás, lépésbiztonság és teljes szédülésmentesség szükséges. A túrát legalább átlagos sportos erőnléttel lehet teljesíteni. Nehézséget jelenthet a folyó feletti sziklafalban elhelyezett mesterséges segédeszközökön (sziklatálcákon), illetve létrákon történő biztonságos haladás, ezért ez a túra tériszonyosoknak, valamint első túrázóknak nem ajánlott!
Ez a túra jó felmérő lehet a következő Magas-Tátrai Lorenz-hágó, illetve a Kriván csúcstúráinkhoz!

Útvonal:

Podlesok – Sucha Belá – Klastorisko – Tamásfalvi kilátó – Hernád-átttörés – Podlesok

******

A túráról készült galériánk.

Minden elismerésünk és hatalmas gratula ennek a bevállalós kis csapatnak, hogy teljesítették ezt az extrém kihívásoktól sem mentes, lényegében igazi kalandtúrát!