Aug. 11: Csillagok éjszakája

Csillagsétára hívunk ha át szeretnéd élni a túrázás ezen formájának varázsát. Egy éjszakai túra már önmagában is különleges élmény, hiszen ilyenkor az emberi érzékelés is más, a látás és a hallás kiélesedik, egészen más arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a „csillagséták” túrázói.
Ezeken a túrákon gyakorlott túravezető irányításával maradandó élményekben részesülhetnek a résztvevők.

Este tíz óra körül, de különösen az éjfél utáni néhány órában ígérkezik különösen látványosnak a következő napokban a Perseida-csillaghullás. E meteorraj csúcsaktivitása minden évben augusztus 11-13-a körül van, maga a jelenség azonban legalább két hétig tart.
Ilyenkor a Föld 110 ezer km/h sebességgel halad át a naprendszer azon részén, amit a Swift-Tuttle nevű üstökös beszennyezett a porával. Ezeket a porszemeket ütközéskor a Föld felsöpri magával, a légkörbe jutva felizzanak, fénylő csíkokként látszanak.
A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, az elnevezés innen eredhet.
Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.
Mark Bailey, az észak-írországi Armagh megyében működő csillagvizsgáló kutatója szerint az idei év különlegesnek ígérkezik, mert míg az elmúlt években 100-200, idén már 200-300 hullócsillag is átsuhanhat az égbolton egy-két órán belül. Az üstökös pályája ugyanis évről évre változik, így a meteorfelhő porából sem mindig ugyanannyi esik a Föld útjába.

Részletes program

Bélapátfalván az Apátság út végén, a temető melletti parkolóban lesz a találkozó, és innen indul a túra. Felsétálunk az Apátsági Gyalog Ösvényen a Bélháromkúti Apátság Nagyboldogasszony templomához. Mire ide érünk, már valószínűleg sötét lesz, rövid pihenőt tartunk, majd elindulunk a Bél-kő irányába. Túránk részben aszfaltozott, részben erdei ösvényen vezet a csúcsig. A kilátónál gyönyörködhetünk a Heves-Borsodi-dombság települései, valamint Bélapátfalva és Eger fényeiben.
Ezt követően lesétálunk a felhagyott bányaudvar területére, ahol a magunkkal hozott polifoamokra, plédekre leheveredve bámulhatjuk a hulló csillagokat, melyek valószínűleg ebben az időpontban fogják a maximumot elérni. A látványtól, a jó levegőtől, és az éjszakai túra élményeitől feltöltődve, egy könnyed sétával térünk vissza a parkolóba.

Túraadatok

A túra körtúra, azaz a kiindulási pontunk és az érkezés ugyanaz.

A túra időpontja: 2018. augusztus 11. szombat 20:00 óra

Helyszín: Bélapátfalva Apátság út végén lévő parkoló (temető mellett)

A túra kategóriája: “D” http://dwurl.hu/tAIWqM

Táv: 10 km

Szint: 480 m

Túraidő: kb. 5-6 óra

Túravezető: Progner László bronzjelvényes túravezető

Elérhetőség és információ: Tel.: 0630/279-5968
E-mail: turaterapia@gmail.com

Jelentkezni itt az eseményekben az “ott leszek” gombra kattintva, illetve üzenetben, vagy a fent megadott elérhetőségek bármelyikén lehet.

A részvételi díj: 1000 Ft/fő, ami a helyszínen fizetendő

Egyéb információk

A túrára fejlámpát vagy elemlámpát, plédet vagy polifoamot, távcsövet, valamint ha egy kicsit hűvösebbre fordulna az idő, pulóvert hozni ajánlott.

A TÚRA BORULT, ESŐS IDŐ ESETÉN ELMARAD! ERRŐL A TÚRA NAPJÁN ITT AZ ESEMÉNYEKBEN ADUNK TÁJÉKOZTATÁST!

Túrázz velünk éjjel-nappal!

 

*************************************************************

2018. 07. 28

Élménytúra a Bükkalján

Látnivalókban bővelkedő élménytúrára hívunk benneteket.
Aki szereti a csodálatos völgyeket, patakokat, barlangokat, sok egyéb érdekességet, és szívesen túrázna egy jó társasággal, annak ez a túra kihagyhatatlan!
Ajánljuk ezt a túrát a természetfotózás szerelmeseinek is, hiszen a Kő-völgyi túraút egy olyan izgalmas helyszín, ahonnan ritkábban látni képeket.
Kő-völgy (Alsó- és Felső-szoros) lényegében Cserépváralja és Kács között van félúton ez az igencsak vadregényes, 10-15 méter magas sziklafalakkal övezett szurdokvölgy, melynek teljes hossza 2 kilométer. Leglátványosabb része az ún. Felső-szoros, ahol szinte beborítják a völgyet a fölé magasodó zöld mohás sziklafalak.

Útvonal

Cserépfalu Polgármesteri Hivatal – Cserépváralja – Csordás-völgyi kaptárkő – Kő-völgy – Ökörütő-völgy – Hór-völgy – Suba-lyuk barlang – Ördögtorony – Millenniumi-kilátó – Cserépfalu Polg. Hiv.

Túraadatok

A túra körtúra, azaz a kiindulási pontunk és az érkezés ugyanaz.

A túra időpontja: 2018. július 28. szombat 09:00 óra

Helyszín: Cserépfalu Polgármesteri Hivatal előtti buszmegálló

Táv: 19 km

Szint: 530 m

Túraidő: kb. 6 óra

Túravezető: Progner László bronzjelvényes túravezető

Elérhetőség és információ: Tel.: 0630/279-5968
E-mail: turaterapia@gmail.com

Jelentkezni kizárólag az eseményekben az “ott leszek” gombra kattintva, illetve üzenetben, vagy a fent megadott elérhetőségek egyikén lehet.

A részvételi díj: 1500 Ft/fő, ami a helyszínen fizetendő

Élményekben és látnivalókban gazdag túra várja a résztvevőket!

 

*****************************************************************

A túra törölve, ill. későbbi időpontra halasztva!

2018. 07. 21.

Magas-Tátra, Lorenz-Hágó

Gyere velünk a Magas-Tátra egyik leglátványosabb túrájára, melynek során csodálatos völgyeket, tavakat és vízeséseket érintve kóstolhatunk bele a magashegyi túrázás szépségeibe.

Utazási információk:
Az utazás a helyszínre mikrobusszal történik. A busz indulásának helyszíne Eger Tesco parkoló (Tesco és az OBI közötti rész). A buszra felszállni még Bélapátfalván a Coop áruház előtt, illetve Ózdon a városközponti nagy parkolóban lehetséges.

Indulás: EGER 05:00 BÉLAPÁTFALVA 05:30 ÓZD 06:00
Érkezés a Csorba-tóhoz kb.: 09:00

Útvonal:
Csorbató (1346 m) – Fátyol-vízesés (1780 m, 1:15 ó) – Felső-Fátyol-tó (1801 m) – Ökör-tavacskák – Szentiványi-tó (2072 m) – Lorenz-hágó (2314 m) – Felső-Wahlenberg-tó (2145 m) – Alsó-Wahlenberg-tó (2053 m) – a kék jelzés elágazása a Furkota-völgyben (1710 m) – Szoliszkó menedékház (1830 m) – Csorbató (1346 m).

Jelentkezés a túrára:
A túra részvételi díja: 13000 Ft
A részvételi díj tartalmazza:
– utazást oda-vissza
– túraszervezést
– technikai túravezetést
– utasbiztosítást
A túrára való jelentkezés 3000 Ft előleg az OTP 11734121-23499607 számú bankszámlára történő utalás esetén válik elfogadottá. A fennmaradó összeg az indulás előtt a helyszínen fizetendő.
Az utaláskor a közleményben a nevet és a “Lorenz-hágó”-t kérjük feltüntetni, valamint ügyelni kell arra, hogy az utalás július 19-ig megérkezzen.

A TÚRA LÉTSZÁMKORLÁTOS, ÉS KORHATÁROS!
Létszám korlát: 12 fő
Alsó korhatár: 18 év
Felső korhatár: 60 év felett nem javasolt!

Elérhetőség és információ:
Túravezető: Progner László bronzjelvényes túravezető
Tel.: 0630/279-5968
E-mail: turaterapia@gmail.com

 

****************************************************************

 

2018. 07. 14

Barangolás a Bükk-fennsíkon 2.
Kis-fennsík

A Bükk-fennsíkot bejáró túráink második állomása a Kis-fennsík. A Kis-fennsíkot a Nagy-fennsíktól a Garadna-patak völgye választja el egymástól. Itt találhatjuk a Bükk talán leglátványosabb karsztformáját az Udvar-kői barlangot, melyet Dante poklának is neveznek, és itt emelkedik a Hámori-tó fölé a 461 méter magas Dolka-hegy is. A Kis-fennsík alacsonyabb mint a Nagy-fennsík, csúcsai közül csak néhány haladja meg a 800 métert.

Útvonal

Miskolc Vadaspark – Molnár-szikla – Szeleta-barlang – Dolka-gerinc – Csókás-forrás – Dante pokla (Udvarkői-barlang) – Andó-kút – Ortás-tető – Miskolc Vadaspark

Túránkat a Vadaspark előtti parkolóból kezdjük, aszfaltos úton megyünk le az Alsó-Hámor felé vezető út elágazásáig, majd felkapaszkodunk a Molnár-sziklához. Innen a Dolka-gerinc felé indulunk, útközben megnézzük a Szeleta-barlangot. A Csókás-forrást elérve egy hosszabb pihenőt tartunk, ahol a magunkkal hozott útravalóból pótolhatjuk az elégetett kalóriákat.
A pihenő után folytatva túránkat eljutunk a Dante poklához, azaz az Udvarkői-barlanghoz, mely egy beszakadt víznyelő üreg. A különös, vadregényes sziklakatlan bámulatos, kicsit hátborzongató látvány, amilyenhez fogható nincs még egy a hegységben.
Következő pihenőhelyünket, Andó-kutat a Kaszás-rétet is érintve érjük el.. A forráson kívül található itt egy esőház, valamint egy mesterséges tavacska, melynek közepén szintén egy kis fedett padokkal ellátott pihenő található.
A túránk hátralévő szakasza az Ortás-tetőn keresztül vezet el a Vadaspark kerítése mellett egészen a kiinduló pontunkig.
Befejezésként- fakultatíve – látogatást teszünk a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban.

Túraadatok

Táv: 17 km
Szint: 511 m
Túra időtartama: 6 óra + állatkerti séta
Túra indulása: 2018. 07.14. szombat 9:00 óra
Helyszín: Miskolc, Vadaspark előtti parkoló
Utazás: egyénileg
Részvételi díj: 1500 Ft/fő (helyszínen fizetendő) Az állatkerti belépő szintén a helyszínen fizetendő (1200 Ft felnőtt és 900 Ft gyermek).
Túravezető: Progner László bronzjelvényes túravezető
Elérhetőségek és információ:
Tel: 0630/279-5968
E-mail: turaterapia@gmail.com

Jelentkezés a túrára itt az eseményben az “OTT LESZEK” gombra kattintva, vagy az elérhetőségek valamelyikén lehet!

Várunk szeretettel erre a látványosságokban bővelkedő, hangulatos túrára!